Programma

De Lierse Ommegang in 2022

Op zondag 2 en 9 oktober trekt de Lierse Ommegang, met twee jaar vertraging om bekende redenen, weer door Lier.

Onze stad maakt zich op voor feestdagen van formaat. Een kilometerlange stoet laveert op beide namiddagen met veel kleur en bombarie door de straten.

De reuzen van Lier zijn je host. Zij leiden je doorheen de drie delen van dit spektakel.

Komt dat zien! Komt dat zien!

Van vroeger tot nu: de stad presenteert zich

In het eerste deel van de Ommegang geven we inkijk in hoe onze stad ooit was en hoe ze vandaag is. Een kleurrijke en muzikale evocatie van oude en nieuwe ambachten, oude rederijkers en nieuwe toneelverenigingen, oude gilden en nieuwe handhavers van de wet. Ook de jeugd van tegenwoordig en van toen zorgen voor sfeer. Dans, muziek, sport, spektakel… van vroeger tot nu.

En Koningshookt is eveneens van de partij. Onze vriendelijke deelgemeente viert dit jaar haar 200-jarig bestaan. In deze editie van de Ommegang zullen voor de eerste keer de ‘schapenkoppen’ verbroederen met ‘de varkenskoppen’. Een gezellige beestenboel.

Van vroeger tot nu: het JA-woord in Lier

Hét huwelijk uit de Lierse geschiedenis wordt ook in deze Ommegang gevierd. We reizen naar oktober 1496. Filips De Schone en Johanna Van Castilië gaven elkaar hier in Lier het ja-woord. In vier taferelen katapulteren we je terug naar die heuglijke dagen in de Lierse geschiedenis. Stoere maar vrolijke soldaten uit Spanje en de Nederlanden, de Lierse clerus, bruidsmeisjes, bloemen, toeters en bellen… een feest van formaat. Als kers op de taart: de trouwers van 2022. Iedereen die dit jaar het ja-woord geeft op het Lierse stadhuis krijgt van de ambtenaar van de burgerlijke stand en de burgemeester een uitnodiging om dit tweede deel van de Ommegang af te sluiten. Zij herbeleven hun huwelijksdag opnieuw in het kielzog van Filips en Johanna.

Van vroeger tot nu: de Lierse reuzentrein

Hoewel je in deel 1 en 2 al verschillende reuzen de revue zult zien passeren, staan er nog heel wat reuzen, fabeldieren en praalwagens te popelen. De Lierse pijnders kunnen hun dansbenen nauwelijks nog bedwingen want… vandaag is een heuglijke dag. Voor de eerste keer in de geschiedenis stapt het meest geheimgehouden fabeldier van Lier mee op in de Ommegang. Eeuwenlang verborgen gebleven voor de Lierse burgers, treedt het vandaag uit de schaduw. We noemen het voorlopig: “het beest”. Benieuwd naar zijn echte naam en zijn verhaal? Ontdek hier meer.

Het programma rond de Ommegang 2022

  • Zaterdag 10 september: Wie wordt de Lierse Belleman/vrouw? 11u tot 15u, wedstrijd (in de binnenstad).
  • Donderdag 22 september: veiling van veertig door de Beeldacademie gecreëerde pièce unique Ommegangsvlaggen, 20u, Jezuïetenkerk.
  • Zondag 2 oktober: eerste rondgang Ommegang, vertrek 14.30u.
  • Zaterdag 8 oktober: wetenschappelijk colloquium De Reuzencultuur in de Lage Landen onder de wetenschappelijke leiding van prof. Johan Verberckmoes (KULeuven), CC Vredeberg.
  • Zondag 9 oktober: tweede rondgang Ommegang, vertrek 14.30u.

Parcours van de Ommegang 2022

Opgelet! Het parcours voor zondag 9 oktober werd aangepast. Zie plannetje.