Colloquium ‘Reuzencultuur in de Lage Landen’

Georganiseerd door de Gezellen van ’t Groot Volk, ter gelegenheid van de Ommegang 2022, onder de wetenschappelijke leiding van prof. Johan Verberckmoes, met de medewerking van de stad Lier, het Liers Genootschap voor Geschiedenis en Reuzen in Vlaanderen, op zaterdag 8 oktober 2022 in CC Vredeberg in Lier.

De Reuzencultuur is heel divers. Er zijn reuzen die hun gemeente nooit verlaten en enkel buitenkomen voor specifieke evenementen. Vaak zijn het historische reuzen. Daarnaast bestaat er een veel grotere categorie actuele reuzen. Ze symboliseren families, sagen, ambachten, wijken, volksfiguren, hele gemeenschappen. Deze reuzen komen regelmatig buiten, tijdens lokale festiviteiten of in reuzenstoeten, en worden gebruikt als ambassadeur van o.a. reuzengilden, scholen, verenigingen, vriendengroepen, bedrijven en gemeenschapsvormende projecten.
Historische reuzenstoeten dateren uit de Middeleeuwen. Ze kwamen voor in de Lage Landen, zowel de Nederlandstalige als de Franstalige. De oudste reuzen worden reeds vermeld in de late 12de eeuw. Aanvankelijk liepen ze mee in processies. Er waren religieuze en mythologische reuzenfiguren. Het Ros Beiaard is de bekendste van die laatste groep. Sommige processies werden stedelijke Ommegangen en de randanimatie won aan belang. Van de late middeleeuwen tot in de 18de eeuw waren reuzen heel populair in de Lage Landen. Over die periode gaat dit colloquium. Tijdens de Franse Revolutie werden vele reuzen vernietigd. In de 20ste eeuw hebben de reuzen een nieuwe adem gevonden. Tot vandaag zijn ze op vele plaatsen levend erfgoed en winnen ze aan belang.

De Reuzencultuur van Vlaanderen heeft diepe historische wortels. Tijdens dit colloquium schetsen de sprekers hoe reuzen in het oude Brabant tot de processies en ommegangen behoorden. Ze kijken naar de periode van 1400 tot 1800. Op deze manier willen de initiatiefnemers van dit colloquium een nieuwe impuls geven aan het historisch onderzoek over de aloude Reuzencultuur in Vlaanderen.

Programma:

 • vanaf 9.30u onthaal.
 • 10u verwelkoming door de heer Rik Verwaest, burgemeester van Lier en prof. dr. Johan Verberckmoes (KU Leuven), moderator van het colloquium.
 • 10.15u openingslezing prof. dr. Margit Thöfner (senior lecturer Open University, Verenigd Koninkrijk): Giants and processions in late medieval and early modern Europe, 1400-1800.
 • 11u dr. Gerrit Verhoeven (UAntwerpen): De toeristische beleving van ommegangen en processies in de 18de en vroege 19de eeuw.
 • 11.30u dr. Brecht Deseure (King’s College, Londen): Stadsreuzen in Antwerpen tijdens de Franse revolutie en Napoleontische periode.
 • 12u uitgebreide broodjeslunch met vlaai in het Hof van Aragon (€ 19 bij inschrijving).
 • 14u Emma D’haene (doctoranda KU Leuven): Reuzen, processies en ommegangen in Brussel in de 17de en 18de eeuw.
 • 14u40 em. prof. dr. Erik Aerts (KU Leuven): Lier in de 18de eeuw.
 • 15u20 Nadine Janssen (Liers Genootschap voor Geschiedenis): De Lierse Ommegang van 1722.
 • 16u slotbeschouwing door prof. dr. Johan Verberckmoes en Luk Ceulemans, voorzitter Gezellen van ’t Groot Volk.

Inschrijven door storting op bankrekeningnummer BE58 7350 3800 4079 op naam van Gezellen van ’t Groot Volk:

 • van € 10 met de vermelding ‘inschrijving colloquium’,
 • of € 29 met de vermelding ‘inschrijving plus broodjeslunch colloquium’,
 • of € 30 met de vermelding ‘inschrijving plus acta colloquium’,
 • of € 49 met de vermelding van ‘inschrijving plus broodjeslunch plus acta colloquium’.