Het beest

De Gezellen hebben onder meer als doelstelling het uitbouwen van de Lierse Reuzentrein door vervanging van of uitbreiding met nieuwe of verdwenen onderdelen.

Voor de Ommegang 2022 viel de keuze op de creatie van een nieuw fabeldier dat de codenaam “het beest” meekreeg.

“Het beest” is geworteld in de Lierse geschiedenis. Drie socio-economische elementen uit de Lierse geschiedenis zijn er in verweven.

In aanloop naar de Ommegang zullen deze elementen stukje bij beetje ontsluierd en toegelicht worden.

De beeldwereld van de middeleeuwen was bevolkt met talloze wondere wezens. Ze zijn creaties van de kunstenaars maar vinden hun oorsprong in de bijbel, antiek mythologieën, volksverhalen en verhalen van reizigers in verre landen.

LEES MEER →

Lier heeft al meer dan een eeuw een belangrijke plaats in de duivensport. Zijn duivenmarkt is niet de enige, maar wel de grootste en de meest gekende van Europa en bestond reeds in 1791.

LEES MEER →

Paling vangen is geen gemakkelijke bezigheid. De paling is een roofvis die voornamelijk ’s nachts actief is en zich op de modderige bodem van rivieren ophoudt, waar hij naar voedsel zoekt. De oudste manier van palingvissen is “peuren”.

LEES MEER →

Volgens onze stadslegende is de naam schapenkoppen ontstaan in het begin van de 14de eeuw. Jan II, Hertog van Brabant en Limburg, wilde de Lierenaars bedanken omdat de Lierse schutters zijn vader Jan I de Slag bij Woeringen hadden helpen winnen.

LEES MEER →