De historische Lierse reuzentrein

Al eeuwenlang en tot op heden is de samenstelling van de historische Lierse reuzentrein nagenoeg dezelfde en dat is vrij uniek.

De reuzenfamilie telt tien reuzen. Gedragen door pijnders gaan ze al stappend en dansend mee in de optocht. Van de drie grote reuzen is stamvader Goliath de oudste (1469). Opmerkelijk zijn zijn ogen die door een ingebouwd mechanisme heen en weer kunnen bewegen. Goliaths vrouw, de Reuzin (1482), is mogelijk de eerste levensgezellin van een reus in Vlaanderen. In de tweede helft van de 16de eeuw krijgt de reuzin een Cameniere, een kamermeid. Die hulp is vast niet overbodig, want tegelijk komen er zeven kleine reuzen bij! Kinnebaba met zijn droef kijkend besnotterd gezicht is ’t cleynste kint van Goliath en de Reuzin. De andere zijn de ses cleyne reuskens, de overige kinderen. Pas in de 19de eeuw krijgen zij hun huidige gedaante en een eigen naam: Janneke broer en Mieke zuster samen met de Twee Moorkens in 1856 en Groteva en Grotemoe in 1865. Typisch voor die kleine reuzen is dat hun handen eigenlijk de handen van de reuzendrager zijn.

Pronkstuk en tevens oudste element van de reuzentrein is het Ros beiaard met de vierheemskinderen. Minstens vanaf 1417 gaat het paard al mee in de Lierse Ommegang. Het ros is in 2015 volledig vernieuwd en werd gekleed door modeontwerper Dries Van Noten. De looppaardjes begeleiden oorspronkelijk (16de eeuw) de drie koningen en later het Ros beiaard, gevolgd door de Kameel en de Olifant. Ook de Leeuw en de Hellewagen met duivels gaan al eeuwenlang mee. Het Schip van ’s lands welvaren is in de 19de eeuw toegevoegd als verwijzing naar het ooit ‘welvarende’ Lier.

De hedendaagse reuzen

Geïnspireerd op Lierse figuren zijn er ook hedendaagse reuzen.

Levensgenieter Pallieter uit het gelijknamige boek van schrijver Felix Timmermans, Wardje van ’t Jesuïete, manusje van alles in het voormalige jezuïetenklooster, Juffrouw Agnes, de laatste Lierse begijn en Cor de Kluts, mosselverkoopster uit de wijk Het Looks, zijn veruit de bekendste.

Marieke en de drieling Miet, Piet en Tuur vormen het gezin van Pallieter. Schrobberbeek, Johan den bakker en de Caje hebben elk trekken van een ‘bekende Lierenaar’. Carlin is een eerbetoon aan de Lierse Keersters.

Stadspatroon Gummarus is de nieuwste aanwinst. Echtgenote Grimmara is misschien niet moeders mooiste, maar haar kleding is wel een toonbeeld van Lierse kant.